Delingsøkonomi- Lønner det seg?

Som vi vet, blir samfunnet stadig mer og mer digitalisert. Som følge av denne utviklingen og innovasjonen, vil også bedrifters forretningsmodeller utvikle seg. En av de mer kjente og nyere forretningsmodellene, er delingsøkonomi. Denne modellen har blitt mye diskutert; noen mener denne fungerer optimalt mens andre er mer skeptiske.

Forettningsmodellen: hvordan fungerer det?

Det å låne bort ting har alltid vært vanlig, men nå blir det stadig et større marked. Delingsøkonomi er en forretningsmodell som går ut på at de økonomiske aktiviteten foregår over digitale plattformer. Det vil si at kjøp og salg varer og tjenester skjer over plattformer som selskapet ikke eier selv. Vi har blant annet Finn.no, Airbnb, Uber og Nabobil. Du har nok hørt om en eller fler av disse. På denne måten vil man for eksempel på Finn.no kunne bruke denne plattformen til å selge ulike varer eller tjenester. Gjennom Nabobil kan du leie bort bilen din til noen som trenger den. Dette gjør det billigere ved at man slipper dyre mellomlegg.

Airbnb er en av de største bedriftene som benytter seg av delingsøkonomi og gjør det billige for deg som skal ut å reise.

Fordeler og ulemper

Det er klare fordeler med en slik forretningsmodell, særlig for oss som forbrukere. Delingsøkonomi fører til at vi får muligheten til å velge mellom varer eller tjenester til en billigere penge enn hvis vi hadde sett hos de store virksomhetene. Samtidig vil denne forretningsmodellen bidra til innovasjon og økt konkurranse på markedet.
En annen fordel er det miljømessige. Det er mye mer bærekraftig ved å kjøpe brukte klær på finn eller låne en bil hos Nabobil i stedet for å kjøpe enn ny. Vi sparer ressurser og produksjon som skader miljøet, det kan ansees mer effektivt å bruke en slik forretningsmodell.

Det er derimot blitt diskutert hvorvidt dette er lønnsomt for bedriftene som benytter seg av slike forretningsmodeller. De største ulempene sitter hos de store aktørene. Samfunnet endrer seg hele tiden, og virksomhetene er avhengige av å kunne henge med i utviklingen. Forsker Evgueni Vinogradov forteller til NRK.no at Airbnb både kan være positivt og negativt. Den negative siden er at flere og flere kjøper boliger kun for å leie de ut. Dette vil da gjøre det vanskeligere for folk å komme seg inn på boligmarkedet.

Andre ulemper kan være dårlige arbeidsforhold, svart økonomi og relger og lovverk som ikke er oppdatert for slike forretningsmodeller.

Delingsøkonomien er nok kommet for å bli. Men for at den skal fungere optimalt, er det en del ting som må gjøres. Det er blant annet ting som å innlede nye lover og forskrifter for slike bedrifter. Dette både for bedriften, samfunnet og ansatte.

Dersom du ønsker å lese mer om delingsøkonomien, skriver Arne Krokan mye interessant på sin blogg som du kan lese her.

2 Replies to “Delingsøkonomi- Lønner det seg?”

 1. Hei Tonje!

  Du skriver godt og det er spennende å lese. Bra jobbet!

  Til neste innlegg du skriver vil jeg utfordre deg til å skrive enda litt lengre, rundt 800 ord er perfekt for ett blogginnlegg!

  Gleder meg til å lese mer.

 2. Hei Tonje!

  Du skriver godt og det er spennende å lese. Bra jobbet!

  Til neste innlegg du skriver vil jeg utfordre deg til å skrive enda litt lengre, rundt 800 ord er perfekt for ett blogginnlegg!

  Gleder meg til å lese mer.

Leave a Reply

Your email address will not be published.