Kan teknologi redde verden?

Store deler av verden i dag, sliter. Det er snakk om sult, fattigdom, naturkatastrofer og masse mer. Det er mennesker som har det vondt og vanskelig, og vi har i tillegg en jordklode som lider av overoppheting. Dersom dette ikke gjøres noe med, vil dette få fatale konsekvenser. Spørsmålet jeg vil ta for meg i dette innlegget er: kan teknologien vi har i dag hjelpe verden?

FN´s bærekraftmål

FN´s bærekraftmål er “verdens felles arbeidsplan for å utrydde fattigdom, bekjempe ulikhet og stoppe klimaendringene innen 2030”. Denne planen består av 17 mål, og 1369 delmål. Disse målene ble vedtatt i 2015 og skal veilede verdenspolitikken i riktig retning.

FN-sambandet

Mål 2: Utrydde sult

Bærekraftmål nummer 2 er å utrydde sult, oppnå matsikkerhet, bedre ernæring og fremme bærekraftig landbruk. Selv om vi har nok mat til å mette hele verdens befolkning, er det allikevel mange som sulter. Maten blir urettferdig fordelt, og de som trenger det mest får minst. Vi må også ta bedre vare på maten vi har i dag.

Hva kan vi gjøre for å få slutt på dette?

Burger uten skade

Vitenskapelig sett er mat en pakke bestående av proteiner, karbohydrater, mineraler og vitaminer, og proteinene er de viktigste komponentene for å lage liv. Disse “pakkene” kan nå også fremstilles i laboratorier, som har åpnet for nye produksjonsprosesser av mat.

Mosameat bruker de sunneste kyrne for å produsere deilige burgere, men de lager disse burgerne uten å skade noen dyr. De bruker nemlig stamceller fra friske kuer, og videreutvikler disse cellene i laboratorie akuratt på samme måte som de hadde utviklet seg inni kua. Èn celle kan altså gi 80 000 hamburgere.

Gratis arkivbilde med åker, bane, buskap

Solein

Selskapet Solar food arbeider med å utvikle Solein, et proteinpulver laget av vann, CO2 og elektrisitet. Målet med dette proteinpulveret er å bidra til matforsyning over hele verden.

Dette pulveret lages ved hjelp av en kunstig fotosyntese, og med stoffer som det er lett tilgang til. Det gir store fordeler at dette produktet kan lages nesten hvor som helst, og er ikke avhengig av store landbruksområder.

Plantebasert mat

Plantebasert mat er også blitt mer og mer populært. Dette er kjøtterstatninger som lages av plantebaserte næringsstoffer som for eksempel proteiner fra ris, bønner og erter. Målet er å erstatte kjøttprodukter med slike plantebaserte, der produktet ser ut som og smaker som vanlig kjøtt.

Konklusjon

Som vi ser, er det flere teknologier som kan bidra til å mette verdens befolkning. Vi har måter å fremstille kjøtt på, erstatninger og nye produkter som kan brukes til nesten alle måltider. Vi vet hvordan vi skal produsere nok mat, så da trenger vi også å kunne fordele dette likt. Med tanke på disse måtene å produsere mat på, skal ikke det være noe problem.

Jeg tror dette kan være en stor bidragsyter for å utrydde sult i verden i dag.

Kilder

https://mosameat.com/growing-beef

https://www.solein.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published.