Kunstig intelligens- Hva kan vi gjøre?

Kunstig intelligens blir stadig mer utbredt i samfunnet vårt i dag. Du møter dette hver dag, gjennom apper på din telefon, når du søker på Google og når du sender melding til kundeservice og møter på en chatbot. Denne utviklingen kan både være spennende og skremmende på samme tid. Det sies at denne teknologien kan erstatte mesteparten av dagens jobber og behovet for menneskelig arbeidskraft. Stemmer dette?

Hva er kunstig intelligens?

Kunstig intelligens er digitale systemer som er kapable til å utføre både digitale og fysiske handlinger. Innenfor kunstig intelligens har vi flere metoder som brukes for å utvikle slike systemer. Dette er blant annet maskinlæring, dyp læring (nevrale nettverk) og ekspertsystemer. Disse digitale systemene kan da gjennomføre gitte arbeidsoppgaver på samme måte som mennesker.
Spørsmålet er da om behovet for menneskelig arbeidskraft står i fare for å redusere såpass mye at vi står i fare.

Dersom du kontakter kundeservice på nett, har du mest sannsynlig møtt en “Chatbot”

Mister vi jobbene våre?

Som sagt vil kunstig intelligens utvikle seg mer og mer. I denne artikkelen fra Nettavisen kan vi få et kort innblikk i hvilke jobber som står i fare. Dette er jobber innenfor blant annet overnatting og servering, produksjonsarbeid, transport og varehandel.

Vi kan tydelig se at fler av arbeidsoppgavene innenfor disse fagfeltene allerede har begynt å bli byttet ut. Du har nok allerede sett dette ved at du har vært i butikken og handlet, og har scannet varene dine selv. Det er også flere hoteller uten bemanning der du booker alt selv via nettet. Innenfor varehandelen er det ikke umulig at for eksempel varepåfyllingen vil bli automatisert.

Det er nok mange jobber som vil bli borte, men samtidig som denne utviklingen skjer vil det også bli behov for nye jobber. Disse jobbene vil være fokusert på det digitale, kreative og de områdene maskinene ikke greier å gjennomføre. Det vil da være viktig med det følelsesmessige og den logiske tenkningen.

  • Les mer om endring av arbeidsprosesser på Arne Krokan sin blogg.

Hva kan vi gjøre?

Jeg tenker at det viktigste vi kan gjøre, er å ha nok kunnskap og å være kreativ! Det er nok lenge til kunstig intelligens vil bli så utbredt at vi står i fare. Noen må lære opp maskiner og ikke minst må vi mennesker tilegne oss nok kunnskap om teknologien som blir brukt.

One Reply to “Kunstig intelligens- Hva kan vi gjøre?”

  1. Hei Tonje!

    Et fint innlegg om kunstig intelligens som tar for seg ulike synspunkter rundt temaet. Det er også fint at du benytter underoverskrifter for å bryte opp teksten.

    Til neste innlegg vil jeg også utfordre deg til å skrive et fyldigere innlegg.

    Sivert, studentassistent

Leave a Reply

Your email address will not be published.