Refleksjonsnotat- Digital økonomi og forretningsmodeller

Nå er den første delen av dette emnet straks ferdig, og jeg vil derfor se tilbake på noe av det jeg har lært denne første måneden. Det har vært en intens måned med masse ny kunnskap og nye erfaringer. Alt fra oppretting av blogg til et dypdykk inn i teknologiens verden. Ingenting jeg ville vært foruten.

Spesielt dette med bloggen var noe jeg ikke var så begeistret over når jeg først hørte det. Jeg har nå funnet ut at dette er noe jeg liker, og som er med på å bidra positivt til min læring. Det er interessant å kunne lære mer, vise hva jeg kan og skrive mine egne tanker. Absolutt noe jeg gleder meg til å fortsette med!

Noen av temaene vi har vært gjennom er kunstig intelligens, digitale plattformer, blokkkjeder og mye mer. Du kan finne noen av disse temaene i mine tidligere innlegg. I tillegg har vi også fått undervisning i digitale studieteknikker, noe som jeg tror vil hjelpe mange av oss fremover. Alle temaene har vært svært interessante og lærerike.

Interessante temaer

Selv om alle temaene har vært veldig spennende, synes jeg temaet om ekkokamre og filterbobler var spesielt interessant og er glad for at jeg nå vet dette. Kort fortalt oppstår filterbobler ved at algoritmer sorterer informasjonen du søker etter, basert på informasjon om deg. Dine opplevelser og informasjon på nettet er tilpasset kun deg. Ekkokamre er en metaforisk beskrivelse av en situasjon der informasjon og oppfatninger blir forsterket gjennom repetert kommunikasjon.

Ved hjelp av disse algoritmene får vi naturligvis opp det som passer best for oss, og dette burde naturligvis være bra? Men, dette kan også være litt skummelt ved at det kan gi oss et skjevt bilde av virkeligheten. Det kan også bli brukt til manipulasjon, for å påvirke mennesker i ulike retninger. Jeg hadde aldri hørt om dette før, og det er nok mange fler der ute som heller ikke vet om dette fenomenet.

Les gjerne innlegget jeg har skrevet om ekkokamre og filterbobler her.

Konsekvenser

For meg har denne delen av emnet åpnet nye dører for meg, og jeg har allerede mye ny kunnskap som jeg tror vil komme til nytte i fremtiden. Jeg vil nok være mer obs på ulike teknologier og fenomener fremover. Teknologien utvikler seg stadig, og vi må handle fort for å henge med. Med tanke på samfunnsutviklingen, vil det nok skje mye nytt fremover også. Jeg har i et tidligere blogginnlegg skrevet om tap av arbeidsplasser som følge av ny teknologi, men det er nok mange nye jobbmuligheter denne teknologien vil føre med seg.

Personlig har jeg fått et mer positivt syn på denne utviklingen. Det er ekstremt mye som digitalisering og ny teknologi kan bidra med, både innenfor arbeidslivet og på menneskelig basis. Dette blant annet innenfor hjelp ved kriser.

Avslutning

Avslutningsvis vil jeg takke Arne Krokan for noen intensive uker med mange spennende temaer. Jeg gleder meg til fortsettelsen av emnet, og vil fortsette å publisere innlegg. Håper dere vil følge meg videre.

Leave a Reply

Your email address will not be published.